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FEDERAL ELECTION COMMISSION 
[Notice 1975-30; opinions 1975-8. 1975-13] 

HONORARIUMS AND RELATED BENEFITS 
FOR MEMBERS OF CONGRESS, AND 
LEGALITY OF PRESIDENTIAL CANDI¬ 
DATE RECEIVING TRAVEL EXPENSES 
FROM CORPORATIONS 

Advisory Opinions 

The Federal Election Commission an¬ 
nounces the publication today of Ad¬ 
visory Opinions 1975-8 and 1975-13. The 
Commission's opinions are in response 
to questions raised by individuals hold¬ 
ing Federal office, candidates for Federal 
office and political committees, with re¬ 
spect to whether any specific transaction 
or activity by such individual, candidate, 
or political committee would constitute 
a violation of the Federal Election Cam¬ 
paign Act of 1971, as amended, of Chap¬ 
ter 95 or Chapter 96 of Title 26 United 
States Code, or of Sections 608, 610, 611, 
613, 614, 615, 616, or 617 of Title 18 
United States Code. 

Advisory Opinion 1975-8: Honorariums 
and Related Benefits for Members of 
Congress 

This advisory opinion is rendered un¬ 
der 2 U.S.C. 437f in response to requests 
for advisory opinions submitted by Con¬ 
gressman Dan Rostenkowski, Congress¬ 
man Rhodes, and Senators Mike Mans¬ 
field and Hugh Scott which were pub¬ 
lished together as AOR 1975-8 in the 
July 2, 1975, Federal Register (40 FR 
28044). Interested parties were given an 
opportunity to submit written comments 
relating to the requests. 

A. Request of Congressman Dan 
Rostenkowski. Congressman Rostenkow¬ 
ski in his letter of May 8, 1975, asks for 
clarification of Section 616 of Title 18, 
United States Code, which provides limi¬ 
tations on the acceptance of honorari¬ 
ums. He generally describes situations in 
which a Member of Congress prefers not 
to accept an honorarium for a speech, 
and instead suggests to the speech’s spon¬ 
sor that at least part of the intended 
honorarium could be donated to one of 
two bona fide charitable organizations. 
The donation would not be a prerequisite 
to or a requirement for making the 
speech. Congressman Rostenkowski 
wishes to know whether the amount of 
the donation to charity by the other 
party will count towards the honorarium 
limits of a Congressman. Specifically, the 
following circumstances are described: 

(1) A Member of Congress is offered a 
$500.00 honorarium to speak at a con¬ 
vention when he already has accepted 
$4,000 in honoraria during the calendar 
year. Congressman Rostenkowski asks 
whether the honorarium is considered 
accepted if the Congressman declines the 
entire honorarium and suggests instead 
that it be given to either of two specific 
charities which are named by that Con¬ 
gressman: 

(2) A Member of Congress is offered a 
$1,500 honorarium to speak at a conven¬ 
tion when he already has accepted $4,000 
in honoraria during the calendar year. 
Congressman Rostenkowski asks wheth¬ 
er the honorarium is considered accepted 
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if the Congressman specifies that he will 
accept only $1,000 of the honorarium 
and suggests that a $500.00 donation be 
given to either of two specific charities 
which are named by that Congressman: 

(3) A Member of Congress is offered a 
$500.00 honorarium to speak at a con¬ 
vention when he already has accepted 
his limit of $15,000 in honoraria during 
the calendar year. Congressman Rosten¬ 
kowski asks whether the honorarium is 
considered accepted if the Congressman 
agrees to make the speech but declines 
the honorarium, and suggests instead 
that it be given to either of two specific 
charities which are named by that Con¬ 
gressman. 

Do these transactions constitute ac¬ 
ceptance of an honorarium, and there¬ 
fore come within the provisions of 18 
U.S.C. § 616? 

Section 616 of Title 18, United States 
Code, provides that: 

Whoever, while an elected or appointed 
officer or employee of any branch of the 
Federal Government— 

(1) accepts any honorarium of more than 
$1,000 (excluding amounts accepted for ac¬ 
tual travel and subsistence expenses) for 
any appearance, speech, or article; or 

(2) accepts honorariums (not prohibited 
by paragraph (1) of this section) aggregat¬ 
ing more than $15,000 in any calendar year; 
shall be fined not less than $1,000 nor more 
than $5,000. 

This section on its face strictly limits 
the financial benefits that a Member of 
Congress may receive from the accept¬ 
ance of an honorarium. The legislative 
history of the section indicates that this 
view accords with the intent of Con¬ 
gress. This history shows a strong Con¬ 
gressional concern with limiting the 
amounts, and thus the benefits, that a 
Federal official may receive in exchange 
for an appearance, speech, or article. 
Congress does not evidence in this sec¬ 
tion any interest in specifically exempt¬ 
ing from the limitations, honorariums 
that are accepted and subsequently ap¬ 
plied to a particular purpose, no matter 
how commendable may be this purpose. 
Even the indirect acceptance of an hon¬ 
orarium for subsequent charitable use 
can produce benefits for a Member of 
Congress. For example, he thereby may 
become entitled to an income tax deduc¬ 
tion for making a charitable contribu¬ 
tion. A Congressman also could receive 
valuable public exposure by donating to 
charity an honorarium which he pos¬ 
sessed or controlled. Accordingly, to im¬ 
plement Congress’ intent to limit the 
benefits which may be received from 
honorariums, it is the opinion of the 
Commission that the limits imposed by 
18 U.S.C. § 616 shall apply to any hon¬ 
orarium accepted by a Congressman in 
exchange for an appearance, speech, or 
article. 

The question then arises as to what 
action by a Member of Congress con¬ 
stitutes acceptance of an honorarium. An 
honorarium is considered to have been 
“accepted” under 18 U.S.C. § 616 when 
there has been active or constructive 
receipt of the honorarium and the fed¬ 
eral officeholder or employee exercises 
dominion or control over it. A federal 

officeholder or employee is considered to 
have accepted an honorarium if he re¬ 
ceives it for his personal use, if he re¬ 
ceives it with the intent or subsequently 
donating the honorarium to charity, if 
he directs that the organization offering 
the honorarium give the honorarium to a 
charity which he names, or if he suggests 
that the honorarium might be given to a 
charity of the organization’s own choos¬ 
ing. In addition, a Federal officeholder 
or employee will be presumed by the 
Commission to have accepted as an 
honorarium, any charitable donation 
made by an organization in the name of 
that Federal officeholder or employee, as¬ 
suming that sometime earlier the office¬ 
holder or employee had made an appear¬ 
ance or speech, or written an article, for 
the donating person or organization. 

The Commission intends to apply its 
policy on honorariums as follows: 

(1) If a Congressman declines an en¬ 
tire honorarium and instead requests 
that it be given to either of two specific 
charities, the honorarium will be treated 
as accepted by the officeholder. In this 
case, a Congressman would be sufficiently 
attempting to influence an organization’s 
choice of recipients as to constitute, for 
purposes of 18 U.S.C. § 616, the exercise 
of dominion. 

(2) If a Congressman wishes to accept 
part and decline part of a proposed 
honorarium and suggests that the dif¬ 
ference in amount be given to either of 
two specific charities, the honorarium 
will be treated as accepted by the office¬ 
holder. By suggesting how the proposed 
honorarium should be allocated, a Con¬ 
gressman would exercise sufficient do¬ 
minion over the honorarium to constitute 
acceptance under 18 U.S.C. § 616. 

(3) If a Congressman declines an en¬ 
tire honorarium to avoid exceeding the 
aggregate limit on honoraria and then 
suggests that it be given to either of two 
specific charities, the Commission would 
conclude that the honorarium has been 
accepted by the officeholder. For purposes 
of 18 U.S.C. § 616, the honorarium has 
been accepted by the officeholder through 
an attempt to exercise sufficient domin¬ 
ion and control over its use. Therefore, 
the officeholder would have violated the 
limits provided in this section. 

The Commission does not wish to dis¬ 
courage charitable donations by Federal 
officeholders or employees, either directly 
or indirectly, nor charitable donations by 
any organization, but it will examine the 
particulars of each donation for any im¬ 
proper implications under 18 U.S.C. § 616. 

This section of this opinion assumes 
that the officeholder receiving the hon¬ 
orarium is not making an appearance or 
speech before a substantial number of 
people who comprise a part of the elec¬ 
torate with respect to which the office¬ 
holder is a Federal candidate. Compare 
part C of this opinion. 

B. Request of Congressman John J. 
Rhodes. Congressman Rhodes in his let¬ 
ter of May 6, 1975, requests an advisory 
opinion as to whether a Member of Con¬ 
gress may request, in lieu of an honorar¬ 
ium for a speech, that an organization 
make an appropriate donation to a char¬ 
itable organization. Congressman Rhodes 
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asks whether a Member of Congress, who 
has already received the full amount of 
honoraria permitted by the cited statute, 
would be in violation of the law if he or 
she requires or requests that the sponsors 
of the Member’s appearance donate an 
amount equal to, but in lieu of the hon¬ 
orarium, directly to “bona fide charities” 
named by the Member or the donor. 

The principles established in part A 
of this advisory opinion also are appli¬ 
cable to this request. Accordingly, no fur¬ 
ther elaboration is necessary. 

The opinion presented in part A of this 
advisory opinion may be relied upon as 
controlling the factual situation present¬ 
ed in this request, and if there is good 
faith compliance with that part of the 
opinion, there will be a presumption of 
compliance with the provisions of 18 
U.S.C. §616, pursuant to 2 U.S.C. §437f 
(b), with respect to the issues raised by 
this request. 

C. Joint Request of Senators Mans¬ 
field and Scott. Senators Mike Mansfield 
and Hugh Scott in their joint letter of 
June 26, 1975, request an advisory opin¬ 
ion as to whether travel and subsistence 
expenses are included in the limitation 
on honorariums. Specifically, they ask 
whether a Member of Congress, who has 
reached the aggregate limit of $15,000 
in a calendar year, may accept a speak¬ 
ing engagement, receive no honorarium, 
and still be able to have travel and sub¬ 
sistence expenses paid by the sponsor of 
the enagement. As a related issue, they 
ask whether a sponsor of a speaking en¬ 
gagement may provide travel and subsist¬ 
ence expenses in these circumstances, if 
the sponsor would ordinarily and other¬ 
wise be prohibited from making a cam¬ 
paign contribution. 

It is provided in 18 U.S.C. § 616 that: 
Whoever, while an elected or appointed 

officer or employee of any branch of the 
Federal Government— 

(1) accepts any honorarium of more than 
$1,000 (excluding amounts accepted for ac¬ 
tual travel and subsistence expenses) for any 
appearance, speech, or article; or . . . shall be 
fined not less than $1,000 nor more than 
$5,000. 

Thus, this section on its face shows a 
legislative intent to treat “actual travel 
and subsistence expenses” differently 
from honorariums. The legislative his¬ 
tory of 18 U.S.C. § 616 confirms that this 
view accords with the intent of Congress. 
(See Congressional Record, daily edition, 
October 8,1974, S. 18526.) The legislative 
history shows a clear Congressional in¬ 
tent to exclude money given for actual 
transportation expenses, accommoda¬ 
tions, and meals, from any amount given 
as an honorarium to an elected or ap¬ 
pointed officer or employee of the Fed¬ 
eral Government. It should be noted 
that the Internal Revenue Code similarly 

distinguishes between an honorarium, 
which is treated as income, and expenses 
for transportation accommodations, and 
meals which are deductible from income 
as an ordinary and necessary cost of do¬ 
ing business. 

Accordingly, it is the opinion of the 
Commission that the actual costs of 
transportation, accommodations, and 
meals are excluded from the limitations 
on honorariums provided in 18 U.S.C. 
§ 616. Thus, Members of Congress who 
reach the aggregate limit of $15,000 on 
honorariums received in any calendar 
year may continue to accept speaking 
engagements for which they receive only 
their own personal actual transportation, 
accommodation, and meal expenses. 

It is further asked whether an or¬ 
ganization could provide reimbursement 
for these expenses, even if the organi¬ 
zation is prohibited from making cam¬ 
paign! contributions. The language of 
18 U.S.C. § 616 expressly applies to any 
“elected or appointed officer or em¬ 
ployee of any branch of the Federal Gov¬ 
ernment.” A review of the legislative his¬ 
tory pf this section (see the Congres¬ 
sional Record, daily edition, August 7, 
1974, H. 7816; and October 8, 1974, S. 
18526) indicates that the intent of Con¬ 
gress in enacting this section was to 
limit the amounts of honorariums re¬ 
ceived by Federal officeholders and 
employees. 

On the other hand, 18 U.S.C. § 610 
which prohibits contributions or expen¬ 
ditures by a national bank, corporation, 
or labor organization and 18 U.S.C. § 611 
which prohibits contributions by govern¬ 
ment contractors, are more broadly ap¬ 
plicable to contributions or expenditures 
made to any candidate in connection 
with any election to federal office. Thus, 
it seems clear that 18 U.S.C. § 616, is not 
intended to supercede the application of 
18 U.S.C. § 610 and § 611 to officeholders 
once they become candidates. According¬ 
ly, once an individual (including an of¬ 
ficeholder) becomes a candidate for fed¬ 
eral office, all speeches made before sub¬ 
stantial numbers of people, comprising a 
part of the electorate with respect to 
which the individual is a federal candi¬ 
date, are presumably for the purpose of 
enhancing the candidacy and the candi¬ 
date is prohibited from accepting ex¬ 
pense money for transportation, accom¬ 
modations and meals from organizations 
covered by 18 U.S.C. §§ 610 and 611. See 
Advisory Opinion 1975-13, issued August 
14, 1975. 

This advisory opinion is to be con¬ 
strued as limited to the facts of the re¬ 
quest and should not be relied on as hav¬ 
ing any precedential significance except 
as it relates to those facts at the time of 
its issuance. 

Advisory Opinion 1975-13: Legality op 
Presidential Candidate Receiving 
Travel Expenses From Corporations 

The Federal Election Commission ren¬ 
ders this advisory opinion under 2 U.S.C. 
§ 437f in response to a request submitted 
by a candidate. The request was made 
public by the Commission and published 
in the Federal Register on July 17, 1975 
(40 FR 30258). Interested parties were 
given an opportunity to submit com¬ 
ments relating to the request. 

The requesting party seeks an advisory 
opinion as to whether 18 U.S.C. § 610 
prohibits a Presidential candidate from 
receiving travel expenses for a speaking 
engagement at a Chamber of Commerce, 
if the Chamber's general treasury in¬ 
cludes money contributed by corpora¬ 
tions. 

Section 610 prohibits corporations 
from making contributions or expendi¬ 
tures in connection with Federal elec¬ 
tions, and prohibits any person from ac¬ 
cepting or receiving any such contribu¬ 
tions or expenditures. As used in section 
610, contribution includes “any direct or 
indirect payment, * * * to any candi¬ 
date, * * * in connection with any elec¬ 
tion to [Federal office] * * * ” Thus, 
reimbursing the travel expenses of a 
Presidential candidate from corporate 
funds would be prohibited by 18 U.S.C. 
§ 610, since any public appearance of 
such a candidate before an audience, 
comprised of individuals who could be 
influenced to take affirmative action in 
support of his candidacy as result of that 
appearance, is connected with an elec¬ 
tion. 

The Commission’s opinion is that, once 
an individual has become a candidate 
for the Presidency, all speeches made be¬ 
fore substantial numbers of people are 
presumably for the purpose of enhanc¬ 
ing his candidacy. (See also Advisory 
Opinion 1975-8 issued August 14, 1975, 
in which the Commission decided that 
certain travel and subsistence expenses 
paid to officeholders who are also can¬ 
didates are subject to 18 U.S.C. § 610 and 
§611). Accordingly, since the requesting 
party is a Presidential candidate, he 
would be prohibited from accepting cor¬ 
porate funds to pay his travel expenses 
in connection with the speaking engage¬ 
ment. The Commission notes, however, 
that organizations, such as Chambers of 
Commerce, could properly (within the 
limits of 18 U.S.C. § 608) pay the travel 
expenses of candidates by making such 
payments from separate segregated ac¬ 
counts containing non-corporate funds. 

Dated: August 18, 1975. 
Thomas B. Curtis, 

Chairman for the 
Federal Election Commission. 

[FR Doc.75-22096 Filed 8-20-75:8:45 am) 

FEDERAL REGISTER, VOL. 40, NO. 163—THURSDAY, AUGUST 21, 1975 


